12 Oct 2017
Omschrijving van

Week van de Positieve Gezondheid

2 - 10 november 2017

Actiecentrum Limburg Positief Gezond heeft de “week van de Positieve Gezondheid georganiseerd” van 2 tot 10 november 2017. In die week zullen door allerlei maatschappelijke organisaties en professionals in de zorg uiteenlopende events worden georganiseerd om andere professionals kennis te laten maken met het begrip Positieve Gezondheid.

 

Positieve Gezondheid kent veel verschijningsvormen en lijkt een antwoord te bieden op de toenemende aantal knelpunten in de zorg en in het maatschappelijk veld. Want die knelpunten zijn aanzienlijk: het aantal hulpvragen neemt toe door vergrijzing en vereenzaming. Maar ook omdat de sociale en medische systemen in onze samenleving niet zijn ingericht op het stimuleren van de veerkracht van burgers.


Positieve Gezondheid geeft burgers een persoonlijk en scherp inzicht in de dingen die naar eigen inzicht goed gaan, als ook eigen factoren die men zelf zou willen verbeteren. Zo verkrijgt men inzicht in de factoren die de kwaliteit van leven zouden kunnen verbeteren, zonder daarbij onmiddellijk een beroep te doen op professionals. En dat inzicht en die flexibiliteit geven juist een groter zelfvertrouwen en maken burgers veerkrachtig.


In Limburg komen er elke dag aansprekende voorbeelden bij, waarin Limburgers hun eigen leven meer regie geven. En soms met hulp van professionals ontdekken hoe ze deze verbeterde kwaliteit van leven verder kunnen vergroten.


In de week van de Positieve Gezondheid stelt het actiecentrum Limburg Positief Gezond deze voorbeelden centraal. En zullen professionals elkaar inspireren met aansprekende verhalen uit eigen vakgebied, regio en beroepservaring. Het Actiecentrum LPG is een initiatief van Provincie Limburg, met daarin vertegenwoordigers van GGD Noord Limburg, GGD Zuid Limburg, Huis voor de Zorg, stichting iPH, Provincie Limburg, T36Media en Zuyd Hogeschool.


De aftrap van de Week van Positieve Gezondheid Limburg vindt op 2 november plaats in Abdij Rolduc in Kerkrade. Die middag organiseer het huis voor de Zorg het congres Positieve Gezondheid en IK Positief Gezond! Aan het symposium werken onder anderen mee: Machteld Huber, arts-onderzoeker en ontwikkelaar van het concept Positieve Gezondheid; Marleen van Rijnsbergen, gedeputeerde Werk en Welzijn van de Provincie Limburg; Jan Zuidam, voorzitter van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV); Govert Derix, filosoof en schrijver; het Setheater; ú en andere (ervarings)deskundige burgers.


Voor de overige actualiteiten van het programma is informatie te vinden op de website van LimburgPositiefGezond.nl
De doelstellingen van deze week zijn:

  • dat deze week ván professionals vóór professionals bedoeld is,
  • dat het gaat om inspiratie delen,
  • dat het gaat om meerdere domeinen,
  • dat er nu al veel mooie voorbeelden van PG bestaan, in Limburg.

Contactpersoon: Ellen Laeven-Vrencken