19 Nov 2019
Omschrijving van

Onderzoek EIZT en Zuyd wint twee prijzen bij de RAAK-Award

Het onderzoek ‘De kracht van het onbewuste leren 2.0’ heeft zowel de publieksprijs als de tweede plaats van de juryprijs gewonnen. De RAAK-Award geldt als de belangrijkste prijs in Nederland voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen.

Erkenning


De RAAK-Award wordt beschouwd als een belangrijke erkenning voor niet alleen de kwaliteit van het onderzoek, maar ook de toepasbaarheid van het onderzoek. In beide onderzoeksprojecten wordt nauw samengewerkt tussen (docent-)onderzoekers, studenten, specialisten en bedrijven en instellingen. Ook in 2018 viel Zuyd Hogeschool in de prijzen. Het onderzoek ‘Sociale robots in de zorg’ won toen de publieksprijs en behaalde de derde plaats bij de juryprijs.

De kracht van het onbewuste leren 2.0

 

Jaarlijks krijgen ongeveer 40.000 Nederlanders een beroerte. Om succesvol te revalideren moeten veel patiënten bewegingen, bijvoorbeeld lopen, weer opnieuw leren. Zorgprofessionals leggen daarvoor vaak in woorden uit wat de patiënten moeten doen. Veel minder vaak wordt impliciet leren gebruikt (met beeldspraak of een uitdagende leeromgeving) terwijl dit een veelbelovende manier is, vooral bij mensen met cognitieve problemen. Het team van projectleider dr. Susy Braun, lector Voeding, Leefstijl en Bewegen’, onderzoekt samen met fysiotherapeuten de toepassing van onbewuste motorische leerstrategieën en het inzetten van ondersteunende technologie om het opnieuw leren lopen bij cliënten na een beroerte te verbeteren. Het onderzoek biedt therapeuten praktische handvatten met een wetenschappelijk onderbouwing. Aan het project zijn twee promotieonderzoeken verbonden waarvan een reeds is afgerond door dr. Melanie Kleynen. Zij ontving hiervoor de WCF Proefschriftprijs 2019.

 

Juryoordeel


“De vraag uit de praktijk is evident in dit onderzoek,” aldus de jury. “Professionals merken dat bij revalidatie na een beroerte de standaard aanpak niet voor alle patiënten werkt en zoeken samen met de hogeschool naar een oplossing die toegespitst is op de praktijk en ook direct in de praktijk getoetst wordt. Dit geeft precies aan waar de kracht van praktijkgericht onderzoek ligt: onderzoek doen naar oplossingen in, met en voor de praktijk. Dat de onderzoekers met hun aanpak van impliciet leren in een behoefte voorzien blijkt uit het grote aantal lezingen en workshops waar de onderzoeksgroep voor gevraagd is. Niet alleen op regionaal, maar ook op nationaal en internationaal niveau is er vraag naar de kennis en tools uit dit onderzoek. Dit is het begin van het doorbreken van paradigma’s op het gebied van revalideren na een beroerte. De jury juicht het dan ook toe dat de onderzoekers het onderzoek een vervolg geven gericht op implementatie.” Volgens de jury vindt de kennis zijn weg naar studenten. “Onder andere via docenten die vragen om materiaal voor hun onderwijs.” Ook hier ziet de jury veel potentie: “de hogeschool leidt immers de professionals van morgen op.”