Maatwerkmodules voor ontwikkelings- en implementatievraagstukken

Zorgtechniek Limburg (ZTL) en het Expertisecentrum voor Innovatie zorg en Technologie (EIZT ) hebben maatwerkmodules samengesteld voor ontwikkelings- en implementatievraagstukken op het terrein van zorgtechnologie. De doelgroep hierbij zijn zorg-en welzijnsorganisaties die aan de slag willen of al aan de slag zijn met innovaties op het terrein van zorgtechnologie. Innovaties die zorgaanbieders helpen bij het op een andere wijze organiseren van hun dienstverlening en werkprocessen, als antwoord op de benodigde transitie in de langdurige zorg. Afhankelijk van de situatie waarin een organisatie zich kan ZTL/EIZT maatwerkmodules bieden in iedere fase van het zorginnovatieproces. De modules bestaan uit een of twee dagdelen en kunnen ook in combinatie worden uitgevoerd. 

Visieontwikkeling

In deze module wordt met de deelnemers op een interactieve wijze een visie en missie ontwikkeld op het toepassen van Zorgtechnologie in het primaire zorgproces. Het resultaat van deze module is een overzicht van uitgangspunten die gebruikt kunnen worden bij de een verdere uitwerken van een gezamenlijke en door het MT/RvB gedragen visie en strategie op het gebruik van zorgtechnologie.


Business Model Canvas

In deze module wordt door de deelnemers een business model ontworpen en beschreven en geanalyseerd voor een concrete toepassing/dienst op het terrein van Zorgtechnologie. Door de deelnemers worden de doelgroepen gedefinieerd waar de toepassing/dienst van Zorgtechnologie waarde toevoegt. Tevens wordt in kaart gebracht welke mensen, middelen en kennis er nodig zijn voor de implementatie van de toepassing/dienst. Het resultaat van deze module is dat de deelnemers in een onderlinge dialoog inzicht krijgen voor wie en op welke wijze de nieuwe dienst waarde oplevert en op welke wijze deze waarde kan worden gerealiseerd.

 

Acceptie en Adoptie

In de module maken de deelnemers kennis met diverse toepassingen van zorgtechnologie en krijgen inzicht wat de inzet van concrete technologische toepassingen (bv. beeldzorg, gezondheidsapp) kunnen betekenen voor de kwaliteit en doelmatigheid van zorg. Het resultaat van deze module is een verandering in attitude bij de deelnemers ten opzichte van het gebruik van zorgtechnologie.


Toepassing van zorgtechnologie

In deze module krijgen de deelnemers de kennis en vaardigheden aangereikt om de toepassing technisch en methodisch op de juiste wijze te kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk. Het doel van deze module is dat de deelnemers weten voor welke interventies ze de toepassing kunnen inzetten en tevens beschikken over de benodigde kennis en vaardigheid voor het gebruik van de hardware en software. 

 

Service Blueprint

In de module worden alle aspecten van de toepassing/dienst op het terrein van zorgtechnologie in kaart gebracht/ Dit gebeurt door deelnemers van de verschillende afdelingen van de zorgorganisatie die een rol spelen in de levering van de toepassing/dienst. Door deze module wordt de verantwoordelijkheid van elke afdeling duidelijk. Het resultaat van deze module is dat de deelnemers inzicht hebben welke zaken er geregeld dienen te worden voor de levering van de toepassing/dienst en welk organisatieonderdeel hiervoor verantwoordelijk is.

 

Business Case

In deze module gaan de deelnemers in een kleine setting met elkaar in gesprek. In een ochtend of middag vullen ze de business case gezamenlijk in voor een concrete toepassing op het terrein van Zorgtechnologie. De business case wordt opgebouwd op de inbreng van de betrokkenen zelf. Dit vergroot het draagvlak en stimuleert ook de onderlinge kennisuitwisseling. Het resultaat van deze module is een eerste en gezamenlijk gedragen kosten- en baten analyse van de nieuwe dienst.

 

Risicomanagement

In deze module krijgen de deelnemers de kennis aangereikt voor het uitvoeren van een prospectieve risico-inventarisatie, risicoanalyse en het uitwerken van beheersmaatregelen bij de inzet van toepassingen-diensten op het terrein van Zorg op afstand-eHealth. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de richtlijnen en normen uit de NEN 8028. Deze norm bevat eisen die betrekking hebben op de zorgaanbieder, de zorgprocessen en de fabrikanten/leveranciers van technologische middelen en geeft aanwijzingen voor het uitvoeren van een risicoanalyse. Het resultaat van deze module is dat de deelnemers kennis hebben verworven over hetgeen er nodig is om te komen tot een veilige inzet van de technologie in het reguliere zorgproces.

 

Meer informatie?

Heeft deze folder uw interesse geprikkeld? Wilt u meer weten over de lesmodules of wilt u weten wat ZorgTechniek Limburg voor uw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Stuur een mail naar Josine Warnier ([email protected]) of bel T. 06 467 449 71.