14 Mar 2017
Omschrijving van

Qbi derde plaats beste zorginnovatie van Nederland

“Prins Constantijn zeer enthousiast over het Limburgse product Qbi.”

 

De Qbi – een innovatief zorgproduct ontwikkeld door het Limburgse bedrijf Qineto – was een van de tien genomineerden voor de ‘Nationale Zorginnovatieprijs 2017’. De robotbal, die wordt bestuurd middels heup-, arm-, been- of rompbewegingen van een gebruiker, is uit de 109 inzendingen geselecteerd als een van de beste zorginnovaties van Nederland.

 

Nationale Zorginnovatieprijs
De Nationale Zorginnovatieprijs is een jaarlijks terugkerend initiatief om innovaties in de zorg- en welzijnssector te steunen. De inzendingen zijn beoordeeld op haalbaarheid, schaalbaarheid, kwaliteit en efficiëntie. De winnaar is afgelopen 9 maart bekendgemaakt tijdens de slotshow op het ‘Health Valley Event’ in Nijmegen. Qbi heeft de derde prijs gewonnen, en is daarmee geëindigd in de top 3 als beste zorginnovatie van Nederland.

 

Prins Constantijn
Gisteren stond Qineto op het drukbezochte ’Health Valley Event’ in Nijmegen waar Qbi gepresenteerd is aan het publiek. Het publiek was zeer enthousiast. Qbi trok zelfs de aandacht van niemand minder dan Prins Constantijn. Hij kon niet wachten om zelf de beleving te ervaren en vond Qbi “een interessant product om mensen in beweging te krijgen”. 

 

Qbi
De Qbi registreert lichaamsbewegingen van gebruikers met een ingebouwde camera en stuurt daarmee een fysieke bal aan die de bewegingen volgt. Senioren kunnen hiermee onder andere hun balans en coördinatie tijdens een revalidatietraject verbeteren. Tijdens de ontwikkeling van Qbi heeft Qineto nauw samengewerkt met meerdere zorgorganisaties en zorgprofessionals in Nederland. Op verschillende locaties van deze zorgorganisaties is Qbi tijdens verschillende proeffasen door fysiotherapeuten, beweegagogen en activiteitenbegeleiders getest. Zorgcentrum Op den Toren in Nuth, onderdeel van Cicero Zorggroep, heeft in januari de eerste Qbi in gebruik genomen. Daarna volgden al gauw Envida en Meander.

 

Qineto
Qineto ontwikkelt interactieve zorgproducten met een brede toepassing die gericht zijn op revalidatietrajecten en de ouderenzorg. Door de link te leggen tussen de game-industrie en fysiotherapie ontwerpt Qineto producten die bijdragen aan een spoedig herstel na bijvoorbeeld een operatie en een vitalere levensstijl onder senioren.


Voor meer info: dhr. Tim Dings